Hava Döndü Kanziden – Batur Kılıç

Hava Döndü Kanziden! Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi ve yemin töreninde tekno-oligarkların verdiği fotoğraf Trump altın çağını özetliyordu. Yemin boyunca etrafta dolanan sosyal medya fenomenleri, oğlu Barron’un ikonik pozundan anlayacağımız üzere hem magazinsel olaylar ile sık sık karşılaşacağız hem de küresel sağın dijital saldırısının artarak devam edeceğine şahit olacağız. Artık X’te veya Facebook’ta isteseniz de istemeseniz de çılgın komplo teorisyeni Alex Jones içerikleri ve platformun sahibi Elon Musk’ın tweetleri sürekli karşınıza çıkıyor.  En komünist isimleri takip etseniz bile günün sonunda “tecavüzcü bir göçmen” ve “saldırgan bir göçmen” paylaşımlarının bombardımanına uğruyorsunuz, önceden şikayet edilen yankı odalarına şimdi hasret kalınacak. Trump Zaferi ve Dijital Sağ ABD’de kötü ekonomi yönetimi, halkın yoksullaşmasına karşılık yönetimin eylemsizliği, Biden bunaması derken Donald Trump yeniden seçildi. Sistem emekçilerin derdine derman olma konusunda o kadar başarısızdı ki  özellikle Latin kökenli olmak üzere göçmen işçiler arasında Trump’a oy verenler sayısında artışlar oldu. (Trump’ın Latinlere yönelik ‘tecavüzcü’ gibi ifadeleri hala […]

Hava Döndü Kanziden – Batur Kılıç

Hava Döndü Kanziden!

Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi ve yemin töreninde tekno-oligarkların verdiği fotoğraf Trump altın çağını özetliyordu. Yemin boyunca etrafta dolanan sosyal medya fenomenleri, oğlu Barron’un ikonik pozundan anlayacağımız üzere hem magazinsel olaylar ile sık sık karşılaşacağız hem de küresel sağın dijital saldırısının artarak devam edeceğine şahit olacağız.

Artık X’te veya Facebook’ta isteseniz de istemeseniz de çılgın komplo teorisyeni Alex Jones içerikleri ve platformun sahibi Elon Musk’ın tweetleri sürekli karşınıza çıkıyor.  En komünist isimleri takip etseniz bile günün sonunda “tecavüzcü bir göçmen” ve “saldırgan bir göçmen” paylaşımlarının bombardımanına uğruyorsunuz, önceden şikayet edilen yankı odalarına şimdi hasret kalınacak.

Trump Zaferi ve Dijital Sağ

ABD’de kötü ekonomi yönetimi, halkın yoksullaşmasına karşılık yönetimin eylemsizliği, Biden bunaması derken Donald Trump yeniden seçildi. Sistem emekçilerin derdine derman olma konusunda o kadar başarısızdı ki  özellikle Latin kökenli olmak üzere göçmen işçiler arasında Trump’a oy verenler sayısında artışlar oldu. (Trump’ın Latinlere yönelik ‘tecavüzcü’ gibi ifadeleri hala akıllarda olmasına rağmen.)

Bir komplo teorisyenini takip etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Tüm bu beceriksizliklere eş zamanlı olarak; Alex Jones, Joe Rogan, Ben Shapiro gibi isimlerin güçlü retorikleri, doğru sosyal medya stratejisine ve Musk’ın X’ten aldığı algoritma gücü sağın etki katlayarak arttırdı. Musk’ın küresel sağın öncüsü olma konusunda da ısrarcılığı Almanya’daki AFD ile ilişkilerinde görülebilir. (1)

3 saati kimse izlemese bile, kısa videolar ve kesitler yeni algoritmada çok iş yapıyor

Aşırı sağın zaten gücü yerindeydi, ancak artık daha pervasız ve daha deli…

Sol siyasetin artık yarını tehlikededir. Amerikan ve AB üniversitelerden gelen kimlikçi liberalizme geçit vermemeyi başaran sol, şimdi bu aşırı sağın yeni saldırı dalgasına da stratejisini küresel çapta herkes oturup düşünülmedir. Önce ulusalda ardından uluslararası seviyelerde…

Sol Ne Yapmalı?

Özellikle gençlik teşkilatları sosyal medyayı teşkilat günlüğü gibi kullanmak yerine bir siyasal mücadelenin ve genişlemenin alanı olarak kullanmalıdır. Bunun için ideolojik netlik ilk önemli adım, ikincisi de bu netlikten yola çıkarak kapsamlı bir dijital ideolojik mücadele stratejisidir.(Yoksa alanı Efe Aydal’a, Jahrein’e bırakırsınız.)

Sosyal medya algoritmaları küresel aşırı sağa hizmet ederken, Trump’ın zaferi ve küresel gelişmelere eşlik eden ülkemizdeki özellikle Kürt sorununa çözümüne dair gelişmeler gençler üzerinde önemli etkilere sebep olacaktır.

Bu açıdan Sol/sosyalist hareketleri zor bir süreç bekliyor. Tabii, sosyal medya stratejisinden önce sol hareket ciddi meseleleri ciddi şekilde ele alması gerekiyor. Bunu teşkilatlarımızda yapacağız.

Dev-Geek Instagram hesabından bir kesit

Ama Hararet’te röportajlarını paylaştığımız Dev-Geek gibi sol/sosyalistlerin dijital liglerini kurmak ilk adım olabilir. CHP’sinden TİP’ine, TKP’sine sol sosyalist gençler bunu değerlendirmelidir.(2)

Aşırı sağcı elemanları tokatlayacak figürlerde buradan çıkabilir.

Küresel sağa karşı  yerel solun örgütlenme hamlesi ilk adımda dijital dünyada olabilir, örnekleri anlamakta fayda var.

Belki solun dijital stratejisine dair yazıp çizenleri buluşturmak da  hararet’e düşer.

 

Benzer Yazılar

Meşgul adamın derkenar notları, I.-Emirhan Akman yazdı

Blog 51 dakika önce

Hararet bir politik dostluk grubu. Aramızdaki herkesin iki başat özelliği var; herkes dost ve devrimci. Tabi üzerine düşünürseniz kolay olan devrimci olmak, dostluk çok daha zor. Aramızda kimse kimseyle yarışmaz. Abilik, kardeşlik hukuku da vardır. Artık herkes belirli bir yaş grubu üzerinde. Hepimiz öğrenciydik, hayatlarımızı kurduk, bir şekilde iaşe kaygısına düştük. Farklı meslek grupları var… Bir de doktor var, doktor Umut! Ne zaman yazı yaz desem ‘zaman olmuyor ki, fırsat yok’ diyor, kaldı ki haklı. Nasıl çalıştığına grup ve sosyal medya sayesinde şahidim… BENİM İÇİN 6 SAAT UYKU İDEAL Esasında ben de aynı dertle muzdaribim. Buna en kolay çözümü, 00.00 ile 02.00 arasını yaşamıma dahil ederek buldum. Her ne olursa olsun, nereden dönersem döneyim 00.00 ile 02.00 arası bana ait. O saatlerde eşim ve çocuğum uyumuş oluyor, hatta neredeyse tüm Türkiye. Sabah 8’de kalkıyorum, yani günlük 6 saat uyku bana yetiyor diyebilirim. ESİR OLMAM LAZIM Neyse bu yazıya neden başladım? […]

Politik Bilinç – Özkan Bakioğlu

Yazılar 9 saat önce

Modern zamanların insanlığa getirdiği şeylerden biri de ideolojidir. Pazardan aldım bir tane, eve geldim bin tane tadında bir şey olan ideoloji, gerek kuramsal anlamda belli başlı ideolojiler biçiminde sınıflandırılabilen gerekse de her bir kişiye kadar indirgenebilen bir tür “bilincinin sorumluluğunu alma” biçimidir. Bununla birlikte elbette size yer yüzünde sadece iki ideoloji ve neredeyse sonsuz yorumları olduğunu söyleyen birileri de çıkacaktır. Bu kimselere göre bu ideolojilerden biri Kapitalizm, diğeri Komünizmdir. Şöyle bir şeydir yani bahsedilen ya liberalsin ya sosyalist. Bir de üçüncü yolcular vardır ama onlara genelde faşist denir ve liberaller onları sosyalistlerle birlikte anar, sosyalistler de liberallerle birlikte. İdeoloji için bir tür “bilincinin sorumluluğunu alma biçimi” dedik ve bu doğru. Bunun doğru olduğunu içinde yaşadığımız Postmodern dönemde ideolojilerin gitgide göz ardı edilebilir şeyler olarak görülmesinden de çıkarabiliriz. Nitekim Postmodernite, bilincin sorumluluğunu almak bir yana, bu sorumluluktan olabildiğince kaçmaya dayanan bir modanın annesidir. Her anne gibi o da çocuğunu korumak, sahiplenmek […]

Jose Mujica: Sol değişmek zorunda, çünkü zaman değişiyor.*

Forum 1 ay önce

Benim kuşağım saf bir hata yaptı. Toplumsal değişimin yalnızca toplumdaki üretim ve dağıtım biçimlerine karşı çıkmakla mümkün olduğunu düşündük. Kültürün muazzam rolünü anlayamadık. Kapitalizm bir kültürdür ve biz kapitalizme farklı bir kültürle karşılık vermeli ve direnmeliyiz. Başka bir şekilde ifade edersek: bu, dayanışma kültürü ile bencillik kültürü arasında bir mücadeledir. Burada satılan kültürden, yani profesyonel müzik ya da danstan söz etmiyorum. Bunlar da elbette önemlidir, ama ben kültürden söz ederken insan ilişkilerini, farkına bile varmadan ilişkilerimizi yöneten düşünceler bütününü kastediyorum. Bu, dünyadaki milyonlarca isimsiz insanın birbirleriyle kurduğu ilişkileri belirleyen, dile getirilmeyen değerler bütünüdür. Tüketimcilik bu kültürün bir parçasıdır. Bu, kapitalizmin sonsuz birikim mücadelesinde ihtiyaç duyduğu bir ahlaktır. Kapitalizm için en kötü sorun, bizim alışveriş yapmayı bırakmamız ya da çok az alışveriş yapmamız olurdu. Ve bu durum, bizi saran tüketimci kültürü yarattı. Ancak kapitalist bir toplumsal sistem yalnızca mülkiyet ilişkilerinden ibaret değildir; aynı zamanda topluma ait ortak dile getirilmeyen değerler bütünüdür. […]

0 Yorum

Rastgele