Hava Döndü Kanziden – Batur Kılıç

Hava Döndü Kanziden! Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi ve yemin töreninde tekno-oligarkların verdiği fotoğraf Trump altın çağını özetliyordu. Yemin boyunca etrafta dolanan sosyal medya fenomenleri, oğlu Barron’un ikonik pozundan anlayacağımız üzere hem magazinsel olaylar ile sık sık karşılaşacağız hem de küresel sağın dijital saldırısının artarak devam edeceğine şahit olacağız. Artık X’te veya Facebook’ta isteseniz de istemeseniz de çılgın komplo teorisyeni Alex Jones içerikleri ve platformun sahibi Elon Musk’ın tweetleri sürekli karşınıza çıkıyor.  En komünist isimleri takip etseniz bile günün sonunda “tecavüzcü bir göçmen” ve “saldırgan bir göçmen” paylaşımlarının bombardımanına uğruyorsunuz, önceden şikayet edilen yankı odalarına şimdi hasret kalınacak. Trump Zaferi ve Dijital Sağ ABD’de kötü ekonomi yönetimi, halkın yoksullaşmasına karşılık yönetimin eylemsizliği, Biden bunaması derken Donald Trump yeniden seçildi. Sistem emekçilerin derdine derman olma konusunda o kadar başarısızdı ki  özellikle Latin kökenli olmak üzere göçmen işçiler arasında Trump’a oy verenler sayısında artışlar oldu. (Trump’ın Latinlere yönelik ‘tecavüzcü’ gibi ifadeleri hala […]

Hava Döndü Kanziden – Batur Kılıç

Hava Döndü Kanziden!

Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi ve yemin töreninde tekno-oligarkların verdiği fotoğraf Trump altın çağını özetliyordu. Yemin boyunca etrafta dolanan sosyal medya fenomenleri, oğlu Barron’un ikonik pozundan anlayacağımız üzere hem magazinsel olaylar ile sık sık karşılaşacağız hem de küresel sağın dijital saldırısının artarak devam edeceğine şahit olacağız.

Artık X’te veya Facebook’ta isteseniz de istemeseniz de çılgın komplo teorisyeni Alex Jones içerikleri ve platformun sahibi Elon Musk’ın tweetleri sürekli karşınıza çıkıyor.  En komünist isimleri takip etseniz bile günün sonunda “tecavüzcü bir göçmen” ve “saldırgan bir göçmen” paylaşımlarının bombardımanına uğruyorsunuz, önceden şikayet edilen yankı odalarına şimdi hasret kalınacak.

Trump Zaferi ve Dijital Sağ

ABD’de kötü ekonomi yönetimi, halkın yoksullaşmasına karşılık yönetimin eylemsizliği, Biden bunaması derken Donald Trump yeniden seçildi. Sistem emekçilerin derdine derman olma konusunda o kadar başarısızdı ki  özellikle Latin kökenli olmak üzere göçmen işçiler arasında Trump’a oy verenler sayısında artışlar oldu. (Trump’ın Latinlere yönelik ‘tecavüzcü’ gibi ifadeleri hala akıllarda olmasına rağmen.)

Bir komplo teorisyenini takip etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Tüm bu beceriksizliklere eş zamanlı olarak; Alex Jones, Joe Rogan, Ben Shapiro gibi isimlerin güçlü retorikleri, doğru sosyal medya stratejisine ve Musk’ın X’ten aldığı algoritma gücü sağın etki katlayarak arttırdı. Musk’ın küresel sağın öncüsü olma konusunda da ısrarcılığı Almanya’daki AFD ile ilişkilerinde görülebilir. (1)

3 saati kimse izlemese bile, kısa videolar ve kesitler yeni algoritmada çok iş yapıyor

Aşırı sağın zaten gücü yerindeydi, ancak artık daha pervasız ve daha deli…

Sol siyasetin artık yarını tehlikededir. Amerikan ve AB üniversitelerden gelen kimlikçi liberalizme geçit vermemeyi başaran sol, şimdi bu aşırı sağın yeni saldırı dalgasına da stratejisini küresel çapta herkes oturup düşünülmedir. Önce ulusalda ardından uluslararası seviyelerde…

Sol Ne Yapmalı?

Özellikle gençlik teşkilatları sosyal medyayı teşkilat günlüğü gibi kullanmak yerine bir siyasal mücadelenin ve genişlemenin alanı olarak kullanmalıdır. Bunun için ideolojik netlik ilk önemli adım, ikincisi de bu netlikten yola çıkarak kapsamlı bir dijital ideolojik mücadele stratejisidir.(Yoksa alanı Efe Aydal’a, Jahrein’e bırakırsınız.)

Sosyal medya algoritmaları küresel aşırı sağa hizmet ederken, Trump’ın zaferi ve küresel gelişmelere eşlik eden ülkemizdeki özellikle Kürt sorununa çözümüne dair gelişmeler gençler üzerinde önemli etkilere sebep olacaktır.

Bu açıdan Sol/sosyalist hareketleri zor bir süreç bekliyor. Tabii, sosyal medya stratejisinden önce sol hareket ciddi meseleleri ciddi şekilde ele alması gerekiyor. Bunu teşkilatlarımızda yapacağız.

Dev-Geek Instagram hesabından bir kesit

Ama Hararet’te röportajlarını paylaştığımız Dev-Geek gibi sol/sosyalistlerin dijital liglerini kurmak ilk adım olabilir. CHP’sinden TİP’ine, TKP’sine sol sosyalist gençler bunu değerlendirmelidir.(2)

Aşırı sağcı elemanları tokatlayacak figürlerde buradan çıkabilir.

Küresel sağa karşı  yerel solun örgütlenme hamlesi ilk adımda dijital dünyada olabilir, örnekleri anlamakta fayda var.

Belki solun dijital stratejisine dair yazıp çizenleri buluşturmak da  hararet’e düşer.

 

Benzer Yazılar

Modern köleler için açıklayıcı rehber -Burak Demir

Yazılar 3 hafta önce

Köle-Efendi Diyalektiği bizim için Hegel’in orijinal adıyla ‘‘Phænomenologie des Geistes’’  dilimize çeviri haliyle  ‘‘ Tinin Fenomenolojisi’’ adlı yapıtından öğrendiğimiz bir kavram.  Ancak yazımız siyasal-sosyal yapılar içinde kendi özgürleşmesini arayan köleler için bir çağrı niteliğindedir. Bu yüzden felsefe kavramlarından ziyade yanlışlıklar ve soyutlama içerir. Ast ve üst ilişkisine bağlı, dikey ilişkilerin kurbanı olan tüm tip ve karakterlere adanmıştır. Hegel için insanları hayvanlardan temel nitelik somut veya soyut olan isteklere göre hareket edebilmesidir. İnsan olmanın özelliği ise kendi isteklerini, kendi varlığını kabul ettirme çabası gütmektir. İnsan ancak bir başka insan ile girdiği etkileşimde anlamlıdır. İnsanın benliğini ikiye ayırır; köleler ve efendiler… Bu etkileşim iki insanın birbirini tanıma sonucudur. Birey, kendinin farkında varma durumunda muhtaç olduğu bilgiden nefret etmeye ve bu duygudan kurtulma çabasına gitmektedir. Hegel, bu durumun adlandırmasını ‘‘mutsuz bilinç’’ olarak adlandırır.[1] Mutsuz bilince sahip insanlar kendine yetebildiğini gördüğü ölçüde efendi olur. Kendine yetebildiğini ispatlayamayan insanlar ise nefret ettiği bilincin kölesi olarak […]

Çeviri: Otoriterlik Altında Rüyalar Nasıl Değişir?*

Yazılar 3 hafta önce

1933 yılında, Hitler’in başa geçmesinden kısa bir süre sonra, Berlin’de 33 yaşındaki bir kadın bir takım tekinsiz rüyalar gördü. Birinde mahallesinde her zamanki tabelalar kaldırılmış ve yerine yirmi yasaklı kelimenin(verboten) listelendiği afişler asılmıştı; bunlardan ilki “Tanrı (Lord)”, sonuncusu ise “Ben” idi. Bir diğerinde ise bu kadın kendisini aralarında sütçü, tüpçü, gazete bayii çalışanı ve tesisatçının da bulunduğu işçilerle çevrili buldu. İçlerinden birinin “baca temizleyicisi” olduğunu fark ettiği ana kadar sakindi. (Ailesinde baca temizleyicisi kelimesinin Almanca karşılığı S.S. için gizli bir şifre olarak kullanılıyordu ve bu işi yapanların kararmış kıyafetlerine bir göndermeydi. Ellerindekileri salladılar ve Nazi selamı verdiler. Sonra da “Suçluluğundan şüphe yoktur.” diye haykırdılar. RÜYALARIN ÜÇÜNCÜ REİCH’İ Bunlar, yazar Charlotte Beradt’ın ilginç ve heyecan verici kitabı “The Third Reich of Dreams”da (Rüyaların Üçüncü Reich’ı) topladığı yaklaşık yetmiş beş rüyadan ikisi. Ne bilimsel bir çalışma ne de psikanalitik bir metin olan “The Third Reich of Dreams” kolektif bir günlük, bir ulusun […]

Türkiye’nin Düzeni’nin peşine düşen Z kuşağı sosyalistleri: Dev-GEEK kimdir?

Yazılar 4 hafta önce

Türkiye çok uzun süreli, sistematik kriz içinde. Devletin tüm imkânlarıyla halkı fakirleştirdiği ve seçilmiş patronları halkın emeğiyle beslediği bir sermaye transferi dönemindeyiz. Sistematik diyorum çünkü yaşanan şeyler rastgele değil, belirli bir mantık içinde gerçekleşiyor. Bir tercihin sonucunda fakir ve yoksuluz. Halk bu politikalar sonucunda bir temsil krizi yaşıyor, düzen siyasetinden umudunu kesen ve temsil arayan milyonlarca insan var. DEVRİMCİ DURUM VAR Düzenin daha fazla sorgulandığı ve başka bir dünyanın arzulandığı bir Türkiye’de devrimci bir durumun varlığından bahsetmek hiç şüphesiz hata olmaz. Yalçın Küçük ta 2018’de demişti, “Devrimci durum var ama devrimci adam yok. Hiçbir devrimci fikir yok.” Aslında hocanın buradaki ‘devrimci fikir yok’ tespiti basit bir tespit değil, evet düzen eleştirileri var fakat tutarlı, bütünlüklü, büyük şeyler söyleyen ve yeni düzen öneren fikirlere rastlıyor musunuz? Böyle bir ortamda bazı geriye dönüşler ilerici olabilir, bazen ileri beş atım atmak için bir adım geri atılabilir, yeter ki hedef net olsun. Doğan Avcıoğlu’nun […]

0 Yorum

Rastgele