Doğan Avcıoğlu kimdir? Gökhan Atılgan anlattı

Doğan Avcıoğlu Kimdir? Gökhan Atılgan Doğan Avcıoğlu Ödülleri III, Eskişehir, 17 Kasım 2024 Doğan Avcıoğlu kimdir? Bir Kemalist mi, bir solcu mu, bir devrimci mi, bir sosyalist mi, bir Marksist mi? Doğan Avcıoğlu bir Kemalisttir. Türkiye sosyalist hareketinin efsanevi isimlerinden Sadun Aren’in söylediği gibi onun kuşağı açısından “Kemalist olmak, adam olmaktır. İnsan önce Kemalist olur, ondan sonra ne olacaksa olur.” Doğan Avcıoğlu için Kemalizm nehrin neşet ettiği “göze”dir. O, bu “göze”den gelmenin gururuyla yaşamıştır. Her Kemalist solcu olmak zorunda değildir. “Sağ Kemalizm” de vardır, “sağcı Kemalistler” de. Bu ilk yol ayrımı ülkeye verilecek yönün kapitalist mi yoksa kapitalizmden başka bir yol mu olacağıyla ilgilidir. Doğan Avcıoğlu açısından kapitalist tercih Türkiye’yi bir çıkmaza sürüklemiştir ve bu yolda ısrar etmek zamanda geriye doğru yolculuk anlamına gelecektir. İlk yol ayrımında Doğan Avcıoğlu sol taraftan ilerlemiştir. Her solcu devrimci olmak zorunda değildir. Devrimci olmayan, reformcu olan solcular da vardır. Doğan Avcıoğlu, magnum opus’u olan […]

Doğan Avcıoğlu kimdir? Gökhan Atılgan anlattı

Doğan Avcıoğlu Kimdir?

Gökhan Atılgan

Doğan Avcıoğlu Ödülleri III, Eskişehir, 17 Kasım 2024

Doğan Avcıoğlu kimdir?

Bir Kemalist mi, bir solcu mu, bir devrimci mi, bir sosyalist mi, bir Marksist mi?

Doğan Avcıoğlu bir Kemalisttir. Türkiye sosyalist hareketinin efsanevi isimlerinden Sadun Aren’in söylediği gibi onun kuşağı açısından “Kemalist olmak, adam olmaktır. İnsan önce Kemalist olur, ondan sonra ne olacaksa olur.” Doğan Avcıoğlu için Kemalizm nehrin neşet ettiği “göze”dir. O, bu “göze”den gelmenin gururuyla yaşamıştır.

Her Kemalist solcu olmak zorunda değildir. “Sağ Kemalizm” de vardır, “sağcı Kemalistler” de. Bu ilk yol ayrımı ülkeye verilecek yönün kapitalist mi yoksa kapitalizmden başka bir yol mu olacağıyla ilgilidir. Doğan Avcıoğlu açısından kapitalist tercih Türkiye’yi bir çıkmaza sürüklemiştir ve bu yolda ısrar etmek zamanda geriye doğru yolculuk anlamına gelecektir. İlk yol ayrımında Doğan Avcıoğlu sol taraftan ilerlemiştir.

Her solcu devrimci olmak zorunda değildir. Devrimci olmayan, reformcu olan solcular da vardır. Doğan Avcıoğlu, magnum opus’u olan Türkiye’nin Düzeni’nde “Diyorlar ki, bu düzene dokunulamaz, bu düzen atalarımızdan kalmıştır” cümlesiyle başlar ve bu büyük eseri boyunca kurulu düzenin devrimci bir şekilde değiştirilmesinden başka bir çare bulunmadığını kanıtlamaya çalışır. Ona göre “idare-i maslahatçılar esaslı inkılâp yapamaz.” Aslolan esaslı bir devrimle düzeni değiştirmektir.

Her devrimci sosyalist olmak zorunda değildir. Sosyalist olmayan devrimciler de vardır. Doğan Avcıoğlu’nun büyük bir saygıyla eleştirmekten asla çekinmediği Mustafa Kemal Paşa, örneğin, devrimcidir ama sosyalist değildir. Doğan Avcıoğlu, Kemal Paşa’nın tercih ettiği kapitalist yolun kendi devriminin yarıda kalışının nedeni olduğu görüşündedir. Ona göre devrimin sürekliliği ancak sosyalist bir yönde ilerlemekle mümkün olabilecektir.

Her sosyalist Marksist olmak zorunda değildir. Marksist olmayan sosyalizm türleri de vardır. Sosyalist Doğan Avcıoğlu için Marksizm Kemalizmden köklenen düşünsel mirasını geliştirmenin ve daha ileriye taşımanın en önemli teorik havzalarından biridir. Kendisi Kemalizmi Marksizmden yararlanarak yeniden yorumlamak için büyük bir düşünsel emek vermiştir. Buna karşılık o kendi geliştirdiği sosyalizm anlayışını Marksist sosyalizmin sınırlarında durdurmuştur. Marksizmden kuramsal bir cesaretle yararlanmakla birlikte Marksist olmayı seçmemiştir.

 

Öyleyse; Doğan Avcıoğlu hem bir Kemalist hem bir solcu hem bir devrimci hem de bir sosyalisttir. Marksizmin yönteminden ve kuramından çok yararlanmakla birlikte Marksist değildir.

Doğan Avcıoğlu’nu kendi kuşağının aydınlarından farklı kılan nitelikler nelerdir?

1960’lı yılların ilk yarısında sosyalistler kendilerine “sosyalist” demezlerdi, “toplumcu” derlerdi; sosyalizme de “toplumculuk” derlerdi. Bunun nedeni “sosyalizm” sözcüğünün Türkiye’de bir tabu olmasıydı. Doğan Avcıoğlu, ilk sayısı 21 Aralık 1961’de yayınlanan Yön dergisinin ilk başyazısında bu zalim tabuyu bir vuruşta yıkmıştır. İ˙lk başyazısının sonunda Türkiye için sosyalizmden başka bir çıkar yol olmadığını bütun cüretkârlığıyla haykırmıştır.

Büyük şairimiz Nâzım Hikmet’in şiirleri 1960’lı yıllarda bile hâlâ tabuydu. Nâzım’ın şiirleri basılamaz ve yayılamazdı. 1950’li yıllarda bir başka büyük şairimiz olan Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Nâzım’ın şiirlerini okuduğu için tutuklandığını ve öğretmenlik mesleğinden çıkarıldığını unutmayalım. Bu korkunç tabuyu, Nâzım’ın şiirlerini önce Yön dergisinde yayınlayarak sonra da kitap halinde basarak Doğan Avcıoğlu yıkmıştır.

1960’lı yıllarda Kürt sorununa “Doğu sorunu” denirdi. Sorunun kaynağı da “kalkınma” olarak tanımlanırdı. Bu kör tabuyu “Doğu sorunu”na “Kürt sorunu”; “kalkınma sorunu”na da “etnik sorun” diyerek Doğan Avcıoğlu yıkmıştır. On yıllar boyunca sü regelerek taşlaşan bu tabuyu yıkmak Doğan Avcıoğlu’nun içinden geldiği gelenek bakımından hayal edilemeyecek kadar güçlü bir cesaret isterdi. Bu cesareti bir tek o gösterebilmiştir.

 

Doğan Avcıoğlu’nun içine, ama, en ilerisine yerleştiği aydın geleneği bakımından “sınıf” kavramı da bir tabuydu. “İ˙mtiyazsız, sınıfsız kaynaşmış bir kitleyiz” fikri, 10. Yıl Marşı’nın öncesinden beri bir amentüydü . Sosyal sınıfların varlığının ve mücadelesinin Türkiye’de de hükmünü icra ettiğini, devrimciliğin sömürücü sınıflara karşı ve ezilen sınıflardan yana olmak olduğunu vurgulayan ve bu tabuyu ait olduğu sisler âlemine gönderen yine Doğan Avcıoğlu olmuştur. Onun sınıf anlayışının Marksist bir sınıf anlayışı olmadığını Mühürler adlı kitabımızda yer alan “Bilim ile Siyaset Arasında Türkiye’nin Düzeni” başlıklı makalemde göstermiştim.

 

“Seçim sandığına indirgenmiş liberal demokrasi” 1960’ların dünyasında bir tabuydu. Din istismarıyla, bayrak ajitasyonuyla, komünizm korkutmacısıyla ve menfaat teminiyle seçim sandığından hep sağcı partilerin galip çıktığını gören Doğan Avcıoğlu, “cici demokrasi elbette tartışılacaktır” diyerek bu tü rden bir demokrasi zihniyetini yargılama cesaretini göstermiştir. Ona göre demokrasi seçim sandığından ibaret olamazdı, derinleştirilmesi ve toplumsallaştırılması gerekirdi.

 

Eşsiz cesareti ve tabu yıkıcılığının yanı sıra Doğan Avcıoğlu’nun bir niteliğini daha vurgulamamız gerekir. O, çağının aydınları içinde, belki de en çok okuyan ve en çok yazan aydındı. Bunu görebilmek için Odunpazarı     Belediyesi’nin Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nde küçük bir tur yeter de artar bile. El yazısıyla tuttuğu onlarca defterlik notlar onun kuramı ve günceli, yereli ve küreseli nasıl bir enerjiyle takip ettiğini gösterir. İlk eşi Sevil Avcıoğlu, yıllar önce yaptığımız görüşmede bana, evlendikleri gecenin sabahının en erken saatlerinde Doğan Avcıoğlu’nu masasının başında okuyup notlar alırken gördüğünü anlatmıştı!

 

 

Benzer Yazılar

Yasallık ve meşruluk engel mi, avantaj mı? -Batur Kılıç yazdı.

Forum 1 hafta önce

Yasallık ve meşruluk; bu iki kavram Türkiye’de en basit siyasi gündemi bile tartıştığımda kulağımda çınlar durur. Önemlidir çünkü bu iki kavram arasında gözettiğiniz denge dünyayı nasıl anlamlandırdığınızın sinyallerini de verir. Yasallık ve meşruluk kavramlarının zihnimde döndüğü anlarda Kral Macbeth’in şu sözleri aklıma gelir:  “Benim başıma meyvesiz bir taç oturttular, Elime kısır bir asa tutuşturdular.” Türkiye siyasetinde “iktidar” gördüğünüz her yere bu alıntıyı koyabilirsiniz, sırıtmaz.  Türkiye tarihini düşünün, yasalın meşru olmadığı, meşrunun yasal olmadığı binlerce an gözümüzün önüne gelebilir.  AKP iktidarında bu anlar o kadar çoktur ki bir halkın algılarını sakatlayarak en geniş anlamıyla demokratik yaşam zarar görmüştür, solculara, sosyalistlere “darbe anayasası değişmesin” dedirtmeyi başarmıştır. Erdoğan’ın kafasındaki meyvesiz taç memleketin geleceğini karartırken, kısır bir asa ise milyonlarca insanın algısını manipüle etti. Ülkenin geleceğinde ne olduğunu bilemez olduk. Yasallık ve meşruluğu tartıştığınız noktada anayasayı tartışırsınız, AKP’nin Türk halkının zihnine zerk etmeyi başardığı kuralsızlık ve tepkisellik en merkezinden en radikaline siyasete demokrasi adına […]

Çeviri: Amerikan sosyalizmi sporda Avrupa kapitalizmini yeniyor*

Yayın 2 hafta önce

Soğuk Savaş’ta komünist ülkelerden kapitalist ülkelere kaçmak yaygın bir şeydi. Bugün ise sporda sosyalizm- hiç yoksa böylesi daha kârlı olduğu için- daha popüler olan seçenek halini alıyor olabilir. Bu ayın başlarında Avrupa Birliği’nin en yüksek mahkemesi geçmişte Fransa Milli Takımı forması giyen orta saha oyuncusu Lassana Diarra’nın, spordaki bazı transfer kurallarının AB yasalarını ihlal ettiğine yönelik iddiası lehine karar verdi. Bu hüküm bir dönüm noktası olmakla birlikte; kıtadaki en önde gelen 12 kulübün ayrılıp kurmak için başını çektiği, Amerikan tarzı kapalı bir turnuva olan Süper Lig’in önünü açmasından yalnızca birkaç ay sonra geliyor. Her ne kadar netice belli olmasa da, Avrupa’yı Amerika’nın spor usulüne yaklaştıran bir başka faktöre dönüşebilir. Burada ironik olan şey, ABD’nin iktisadi serbestlikten yana olma iddiası göz önünde bulundurulursa, Ulusal Futbol Ligi (NFL) ve Ulusal Basketbol Ligi (NBA) gibi en üst düzey spor müsabakalarının dengeleri en düşük performanslı katılımcılar lehine değiştirecek mekanizmalara sahip olması. Sosyal devletçiliğin beşiği […]

Hararet politik bir dostluk grubudur

Yazılar 1 ay önce

Hararet’i 1 Kasım 2019’da kurduk. Bugün demek oluyor ki üzerinden beş yıl geçmiş. Bizden daha genç siyasi partiler var. O tarihlerde ben bekârdım, şimdi evliyim üstelik bir ay sonra çocuğum olacak. Görünen o ki epeyce şey değişti hayatımızda. Hararet dört beş arkadaşın İstanbul Çemberlitaş’taki Türk Ocağı’nda çay içerken kendi aralarında yürüttükleri sohbetlerden doğdu. İsmini Kadıköy’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Kubbealtı Sözlük’ten bulduk. Derdimiz tartışmalarımızı biraz disipline sokmak, merak ettiklerimizi Türk düşünce hayatındaki isimlerle konuşmaktı. Bugün Youtube arşivimizde onlarca video var. Besim Delaloğlu, Kurtuluş Kayalı, Oğuz Adanır, Gün Zileli, Tanıl Bora, Banu Avar, İlker Aytürk gibi isimlerle yapılmış önemli söyleşiler orada duruyor… Hepsi bizim merak konularımızdı. Biz yola çıktığımızda buralar ‘dutluktu’ desek yeridir. Beş yılda ise kurulan sürüsüyle oluşum tarihin çöplüğüne gitti. Hararet ağır aksak da  olsa hâlâ burada. Burada olmaya devam edecek çünkü ne bizim merakımız durdu ne de hevesimiz geçti. Dönüşmesi zor fakat gerekli olan bir Türkiye önümüzde koca […]

0 Yorum

Rastgele